
Διαδικασία Ανοίγματος - Κλεισίματος
Σκοπός: Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει ότι το κατάστημα είναι κατάλληλα προετοιμασμένο για λειτουργία στην αρχή της ημέρας και κλείνει με ασφάλεια στο τέλος.
Πεδίο εφαρμογής: Η παρούσα διαδικασία ισχύει για το καθορισμένο προσωπικό ανοίγματος και κλεισίματος, συνήθως τους υπεύθυνους βάρδιας ή τους επικεφαλής των ομάδων.
Αρμοδιότητες: Προσωπικό ανοίγματος και κλεισίματος: Είναι υπεύθυνο για την εκτέλεση των διαδικασιών ανοίγματος και κλεισίματος, διασφαλίζοντας ότι το κατάστημα είναι έτοιμο για λειτουργία και κλείνει με ασφάλεια.
Υπεύθυνος του καταστήματος: Υπεύθυνος για την ανάθεση των καθηκόντων ανοίγματος και κλεισίματος και τη διασφάλιση της ακριβούς και έγκαιρης ολοκλήρωσης των εργασιών.
Διαδικασία ανοίγματος
Άφιξη στο κατάστημα: Φτάστε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από το άνοιγμα του καταστήματος, ώστε να εξασφαλίσετε αρκετό χρόνο για την ολοκλήρωση όλων των εργασιών ανοίγματος.
Απενεργοποιήστε το σύστημα ασφαλείας: Πληκτρολογήστε τον κωδικό για να αφοπλίσετε το σύστημα ασφαλείας του καταστήματος κατά την είσοδο.
Φωτισμός και εξοπλισμός: Ενεργοποιήστε όλο τον απαραίτητο φωτισμό και εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των ταμειακών μηχανών, των φούρνων, των μηχανών καφέ και των ψυκτικών μονάδων.
Υγιεινή: Βεβαιωθείτε ότι όλοι οι πάγκοι, τα τραπέζια και ο εξοπλισμός είναι καθαροί και έτοιμοι για χρήση.
Συγκέντρωση αποθεμάτων: Επανεφοδιάστε τα απαραίτητα είδη, όπως κόκκους καφέ, αρτοσκευάσματα και προϊόντα λιανικής πώλησης. Βεβαιωθείτε ότι οι βιτρίνες είναι καλά εφοδιασμένες και οπτικά ελκυστικές.
Ταμειακή μηχανή: Μετρήστε τα μετρητά στην ταμειακή μηχανή για να διασφαλίσετε το σωστό αρχικό ποσό.
Καθημερινές προσφορές και προωθητικές ενέργειες: Ελέγξτε τυχόν ημερήσιες προσφορές ή προωθητικές ενέργειες και βεβαιωθείτε ότι όλο το προσωπικό τις γνωρίζει.
Διαδικασία κλεισίματος
Τελικές συναλλαγές: Ολοκληρώστε όλες τις τελικές συναλλαγές και ενημερώστε τυχόν εναπομείναντες πελάτες για την ώρα κλεισίματος.
Καθαρισμός: Βεβαιωθείτε ότι όλοι οι χώροι του καταστήματος καθαρίζονται σύμφωνα με τις οδηγίες υγιεινής, συμπεριλαμβανομένου του σκουπίσματος και του σφουγγαρίσματος των δαπέδων, του καθαρισμού των πάγκων και του καθαρισμού του εξοπλισμού.
Απογραφή: Καταμετρήστε και καταγράψτε τα υπόλοιπα αποθέματα και σημειώστε τυχόν είδη που πρέπει να παραγγελθούν.
Ταμειακή μηχανή: Μετρήστε τα μετρητά στην ταμειακή μηχανή, καταγράψτε το ποσό και αποθηκεύστε τα σε ασφαλές μέρος.
Ασφάλεια: Βεβαιωθείτε ότι όλες οι πόρτες και τα παράθυρα είναι κλειδωμένα, ότι όλος ο εξοπλισμός και τα φώτα είναι απενεργοποιημένα και ρυθμίστε το σύστημα συναγερμού.